
Answer-to-Question-_4_of part B

#

From: Tax Adviser

To:Mrs X

Report for moving of tax residence from State A to State B - Tax 

consequences

Dear Mrs. X,

Further to the information provided to us, below you will find an 

analysis based on the EU Law in relation to your movement from 

State A to State B.

Legal Background

First of all in accordance with art.18 (umbrella article)of TFEU 

any discrimination of the grouds of nationality shall be 

prohibited.

Furthermore, based on art.21 of the TFEU every citizen of the 

Union shall have the right to move and reside freely within the 

territory of a MS. The said status of the ''citizen of the 

Union'' is destined to be the fundamental status of nationals of 

the MS, enabling those among such nationals who find themselves 

in the same situation to enjoy the same treatment in law 

irrespective of their nationality(case C-184/99 Grzelczyk & C-

224/02 Pusa). 



A citizen of the Union must be granded in all MS the same 

treatment in law as that accorded to nationals of the MS who find 

themselves in the same situation. Otherwise it would be 

incompatible with the right to freedom of movement. National 

legislation which places some of its nationals at a disadvantage 

simple because they have exercised their freedom to move and to 

reside in another MS would give rise to inequality of treatment.

Our Advice based on the facts

You receive all your income more State A and State A which has 

the only right to tax your pension income will tax you on a 

higher tax rate than that a resident will be taxed. This seems to 

be a restriction of the EU Law and more specifically of the art 

21 mentioned above because a cross border situation is treated 

worse off than a purely domestic situation.

Based on the case law Turpeinen (C-520/04), we identified 

similarities with your case because all or almost all your income 

is raised in State A, so you are in a comparable situation with 

someone resides in State A (same as Schumacker case). 

If we reconsider the commissions recommendation on the taxation 

of certain items of income received by non-residents in MS other 

than that in which they are residents we would find out that 

their intention was to mention that when a Union resident is 

going to reside in an other MS if the ''most'' of his income 

becomes from one of the MS, then he/ she should be taxed as the 

residents of that MS. That is why they have made the 75% 

recommendation and then the 90% recommendation. 



As a result in case were you will reside to State B, and on the 

basis that no income will arise on that State, we assume that 

State A should tax your personal income as if you were State's A 

citizen. 

We remain at your disposal.

Best Regards,

The Tax Adviser

-------------------------------------------



Answer-to-Question-2_of Part A_

#

From: Tax Adviser

To:The BoD and CFO of Company Z

Report for the acquisition of share capital of Company X (located 

in a MS) through a subsidiary located in 3rd Country - Tax 

consequences

Dear All,

What firstly should we identify if there is a cross border 

situation treated worse off than of a purely domestic situation?

It seems that State's A legislation is treated the domestic 

group transfers situations in a different way than that of cross 

border. The domestic transfers were no taxed (tax neutral), 

otherwise when cross border situations took place, then there is 

an immediate tax. This seems to be a discrimination of the EU Law 

and more specifically of the free movement of establishment an 

or capital.

In accordance with TFEU and the freedoms applied when a 3rd 

country involved in the transaction only art. 63 could be 

applied (freedom of capital). This is something that has been 

pointed out 



in the case law C-446/04 & C-35/11 Test Claimants in the Franked 

Investment Income. The situation here seems to be the same. 

Also, in case law Comm. v. Spain the EU Court has realised that 

the determination of the tax due on realised capital gains at the 

moment of the cross border transfer may be justified due to the 

territoriality of the taxing rights but the immediate taxation is 

a disproportionate measure which goes beyond what is necessary 

this way State's A impeded the possibility of a non-resident to 

invest in that State due to restrictive tax rules.

Moreover, if State A has a Mutual Agreement with the 3rd country 

in order to exchange information it should give the opportunity 

of deferral taxation (i.e. a guarantee of tax).  

The tax rules of State A seems to be restrictive but in a way 

justified due to cohesion of the tax system and the allocation of 

taxing rights.

We remain at your disposal.

Best regards,

The Tax Adviser.

-------------------------------------------



Answer-to-Question-1_Part A

#

1)What we should examine in order to identify of there is a 

compatibility with EU Law is to identify if there is a different 

treatment between domestic and cross border situations.

As regards the deducibility of bonus that is given to a person 

which is non-EU resident the national rule seems to be restricted 

since bonuses will be tax deductible if they will to be given to 

domestic persons. Same as OY AA case when group contribution is 

tax deductible for Finnish entities but not for foreign.  In that 

case there was a restriction of the freedom of establishment, but 

justified on the basis of safeguarding the balance allocation of 

the power to tax between MS and the prevention of Tax avoidance. 

In our case and base on the fact that the bonus is given to a 

person which is resident in a 3rd country and with which State A 

has no DTA in order to provide her with information that maybe 

requested in case were such amounts are transferred for non 

economic reality reasons in that way State A safeguards its 

taxing rights.

As regards the WHT imposed by Member State A to State Z where no 

tax credit is applied, it seems that State A has applied her 

right to tax the dividends. In accordance with case Law Test 

Claimants FII Glo, there is a free choice of a MS to exempt or 

tax the dividends distribution on the basis that the said tax is 



not higher for non domestic situations than those of domestic. 

State A has applied her right to tax the dividends in accordance 

with EU law. Shareholder of State Z should complain to State Z 

for double taxation and non credit of the tax paid in State A.

2)Interest would have been deductible if the said transaction has 

took place within the territory of State A. So this could be 

considered as breach of freedom of establishment. The same has 

happened to Case law C- 398/16 where the CJ has mentioned that 

situation of a PC wishing to for a fiscal unity with non- 

resident subsidiary is objectively comparable to that of a PC 

forming a single entity with domestic subsidiary (X holding). On 

that basis what should examined is if in that way is preventing 

tax evasion and fraud and conduct involving the creation of 

wholly artificial arrangements. However, the likelihood of tax 

evasion is the same in purely domestic case as it is in cross 

border situation. So before State A denies the deducibility of 

interest paid should give LOL the opportunity to prove the no 

artificiality of the arrangement (Burden of proof principle).



Answer-to-Question-6 Part C

#

The absence of tax harmonization on TP has brought the EU 

Commission to conduct its investigations on State Aid with a 

notable insight of domestic law. The EU Commission had to bring 

evidence of the relevance of arm's length in each country 

involved as well as existence of different interpretation of 

such standard by the scrutinised ruling as compared to that 

which would have otherwise applied. This line of reasoning has 

been rejected by recent case law in the Amazon case. The CJEU's 

judgement was in line with the prior case law, Fiat. According 

to the court the arm's length principle can be only be applied 

if it is recognized by the National Law. In that fact as EU law 

currently stands there is no autonomous arm's length principle 

so as to examine tax measures in the context of the application 

of article 107. Based on that case and on the Draft of TP the 

aim of the directive is to harmonize the way that MS's are 

interpreted the arm's length and the intention of the legislator 

is to be compatible with art 107. However the directive doesn't 

clarify what will happen with 3rd countries transactions and MS 

that are not MS of The OECD such as Cyprus, Malta and Bulgaria 

that don't apply in their domestic law the OECD TP guidelines.



Answer-to-Question-_5 of Part C__

 #

The 3 types of exchange of info are the following:

1. Automatic exchange of information (AEOI): exchange of

predefined tax data, using predefined formats and the

predetermined times, without prior request from anther country -

form source to residence country. There are mandatory AEOI for

specific types of income/ assets and information.

2. Spontaneous exchange of information (SEOI): unsystematic flows

of information deemed to be interest to the receiving country- 

possible tax evasion relevant to source or resident country.

3. Exchange of information on request (EOIR): information

concerning persons or transactions expressed by the requesting

country.

Developed by the OECD model agreement on the exchange of 

Information on tax matters and art.26 of the MC. In accordance 

with recital 9 of the DAC the standard of foreseeable relevance 

is intended to provide for exchange of info in tax matters to the 

widest possible extend and at the same time to clarify the MS are 

not at liberty to engage in fishing expeditions or to request 

information that is unlikely to be relevant to the tax affairs of 

a given taxpayer. The purpose of the foreseeable relevance has 

been verified through many case laws such as, Berlioz, Etat 

Luxembourgeois. Based on the case laws mentioned before and on 

the the way the foreseeable relevance is mentioned in the EU Law 



we assume that is stated as condition for all exchanges of 

information. It is mentioned clearly in DAC 7 (art . 5a and 

recital 3).




