
Answer-to-Question-_1_

Part a)

Any non resident person shall be taxed on income accruing or 

arising in India as per section 5 of the Income Tax Act("the 

Act"). Further As per section 9 of the Act, any income from 

directly or indirectly from business connection or from any asset 

or any source in India or from any property in India or from any 

capital asset situated in India shall be liable to tax on such 

income deemed to accrued or arised in India.

Business connection includes where the any person other than the 

independent status have authority to conclude or playing 

principle role in conclusion of contract will be deemed as agent 

of foreign company.

Section 90 of the Act provides that a person can claim the 

benefit under the relevant tax treaty or provisions of the Act 

which ever are more beneficial to him.

Article 5 of the India-France Double Tax Agreement("DTA")after 

incorporating the MLI provisions, provides that any person other 

than the status of an independent agent who is acting on behalf 

of the other enterprises and shall be deemed to have permanent 

establishment in other state if he has habitually exercises an 

authority to concludes contract on behalf the enterprises or 

plays a principle role in leading to the conclusion of contract 

and the contracts are routinely concluded then the enterprise 

will have the PE in the other state.

In the Instant case, I co. is agreeing with the delivery 

schedules and negotiating prices on behalf of the F co. Although 

the approval is taken from the F co. regarding the terms but F 

co. ordinarily approves the prices. This lead to the conclusion 



that I co. is acting on behalf of the F co. and shall be 

considered as agent of F co. The signing of contract by F co. 

outside India will not be conclusive for determining the agency 

PE as I co. is playing principle role in conclusion of the 

contract. 

As I co. is working exclusively to F co. therefore, it cannot be 

considered of an agent of an independent status.

In case of Daikin ruling, the court have held that where 

activities in relation to pricing and negotiation are performed 

from in India and the assessee have not produced any evidence 

against the same that no negotiation is performed by Indian co. 

then in such case, substance over form should be considered and 

the assessee have PE in India.

Accordingly, it is reasonably concluded that I Co. will be 

treated as the Agent of F co. and will have PE in India.

Part b)

The Courts have considered the fact in various ruling that 

standard price list which do not require any modification which 

quoted by the person in India to the customers in India on behalf 

of the foreign enterprise may treated as negotiation of pricing 

by the agent. However, where the Company in India which actually 

negotiates pricing terms as per standard for pricing fixed by the 

foreign enterprises need to evaluated with other factors for 

negotiation and pricing terms. 

In the instant case, the I co's is actively negotiating the 

prices and other terms of the contacts along with the delivery 

schedules. Only performing them as per the operational guidelines 

and routine approval process by the F co. may not mitigate the 

risk of agency PE as all the main functions in relation to 



finalization of contract with customers are performed by I Co. 

The ratio of Daikin ruling may be taken as reference. 

Part c)

As per Section 9 read with DTA, only so much of the income which 

is attributable to the activities carried out in India shall be 

liable to tax in India.

Further, the supreme court in case of Morgan stanly has held that 

when transactions are at Arm's Length Price then there is no 

further attribution is required under the Act.

In Instant case, 10% commission is bench marked for the 

activities which are performed in relation to the agreement 

between I co and F co. However, negotiation of price and contract 

terms with customers. accordingly these functions are not covered 

in arms length price of 10% commission. therefore, the 

transaction between I co. and F co. can be said on the Arm's 

Length price and therefore, further attribution of income on 

account of permanent establishment in India shall be required.
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Answer-to-Question-___2

Part a)

As per section 9(1)(vi) of the Act, Any person payment made for 

royalty shall be deemed to accrued or arised in India. 

The royalty is includes the payment made for right or right to 

use any copyright, literary, artistic or scientific work.



Further, explanation 4 of section 9(1)(vi)provides that the right 

to use computer software including grating of license will be 

considered as royalty. However, i understand that no such part 

explanation is In India US DTAA.

In a recent judgement of Supreme court in case of Engineering 

analysis has considered the following treating any transaction in 

relation to software:-

1. A non exclusive or non transferable licence granted to person 

for use of software should not be treated as license for making 

copies.

2. Making copy for internal use or for back up purposes will not 

be considered as infringement of copyright Act.

3. Restricted use of copyrighted article as per end user 

agreement license can not be treated as use of copyright or 

transfer of copyright under copyright Act in India.

4. Making copies or right of reproduction is at the heart of the 

right to use Copyright and without the same transfer of license 

or providing copyright to other can not be considered.

  

5. End User licences agreement restricting the right to use of 

copyright Article cannot be considered as transfer Copyright it 

can only be termed as transfer of Copyrighted Article.

6. Doctrine of First sale or Principle of Exhaustion is 

applicable in case of transfer or providing  right to use of the 

Software to other for terming the same as royalty.

7. As the definition or concepts are adopted from the work of 

OECD. Then the OECD commentary has persuasive Value.



The court held that transfer of restrictive right copy righted 

article should not taxable as royalty. Moreover, the Hon'ble 

court has also held that the expanded definition of Royalty in 

the Act will not be imposed on the treaties and should not 

override the definition provided in the treaties.

In the instant case, where XYZ is providing software to ABC India 

Limited with limited purpose of making copies for internal 

purpose and can sell or make copies otherwise. Accordingly, as 

per the Hon'ble supreme court judgement the transaction should 

not be treated as royalty under the Act read with India USA DTAA.

The transaction shall be taxable only if XYZ as permanent 

Establishment in India by virtue of India USA tax Treaty. 

Assuming no other activity is carried out by XYZ inc. in India 

other than these transaction, it can be said that the XYZ do not 

have any fixed place in India from where the business of XYZ is 

carried on. In absence of PE in India the same of Software by XYZ 

Inc. is not taxable in India.  

part b)

As per the PILCOM ruling, the Hon'ble supreme court has held that 

TDS is required to be deducted under section 194E without giving 

the effect to the provision of the relevant tax treaty. As per 

section 194E any payment made to any non resident sports 

association shall be liable for TDS deduction at the rate of 20% 

at the time of credit or at the time of payment which ever is 

earlier.

However, in case of Engineering analysis, the Hon'ble Supreme 

Court has considered the section 195 which provides that any 

person responsible for making payment to non resident for any sum 

chargeable under the Act other than salary and shall deduct at 

the time of payment or credit which ever is earlier as per the 



rate in Force. The term rates in force provides the rate at which 

Non resident in India is taxable after considering the relevant 

tax treaty which is not the case in section 194E. Accordingly, 

the Hon'ble court has distinguished the ruling of PILCOM in 

applying section 195 of the Act. 

Accordingly, since XYZ Inc. is not liable to tax in India as 

answer to the part a, section 195 is not applicable in this case 

and TDS is required to be deducted in this case. 

XYZ or ABC may apply before the assessing officer in section 195 

for determination of TDS liability.

Part c)

Equalisation levy is first introduced by the Finance Act 2016 in 

India. The BEPS Action plan 1 suggest the incorporation of an 

interim measure to curb the international tax practises to avoid 

the Tax.

As per section 165 of the Finance Act, 2016, An equalisation levy 

shall be charged at the rate of 6% on the consideration for 

online advertisement or digital space facility, if the 

transaction amount exceed Rs. 1 Lakh.

Further the scope of the same is increased as per recent 

provision in finance Act, 2020, a Equalisation Levy("EL") shall 

be charged at the rate of 2 % on the consideration received or 

receivable by the ecommerce operator from the ecommerce supply of 

services provided to the person resident in India or to non 

resident in specified circumstances or person who buys goods or 

services through a internet protocol located in India.

However, EL will not be charged in the following cases:

1. Where the Ecommerce operator has permanent establishment in 



India and such sale of goods or services is effectively connected 

with such PE in India.

2. Equalisation levy is already deducted under section 165 of the 

Finance Act, 2016.

3. The sales turnover or gross receipts is less than 2 crore of 

the Ecommerce operator.  

The ecommerce operator definition provides that the non resident 

who owns operate or manages an electronic facility or platform 

for online sale of goods or services will be termed as ecommerce 

operator.

In the instant case, ABC is downloading the software from a XYZ 

website's. the website may be considered as electronic platform 

and XYZ may be considered as ecommcerce operator. Accordingly, 

providing software as supply of service or goods through the 

electronic platform which owned or managed by XYZ Inc may covered 

with in the provisions of equalisation levy. 
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Answer-to-Question-___4

Part a)

As per Section 37 of the Income Tax Act, 1961(the Act), any 

expenditure  which is not in nature of capital or personal 

expenses and not covered under section 30 to 36 of the Act, which 

is incurred wholly and exclusively for the purpose of business 

shall be allowed as expenses for computation of income for 

business or profession.



Further, it is held in various rulings that any expense shall be 

allowed under section 37 if any liability for the same is 

crystallized or incurred during the previous year. 

In the instant case, F co is issuing its shares under an ESOP 

scheme to the Employees of its subsidiary Company and cross 

charging the amount of difference of confessional price and 

market value of shares from the I Co. I Co. recognising the same 

as expenses on a straight line basis in the Act. As the liability 

for the ESOP expense is not crystallized or incurred at the time 

of recognizing the same as expenses at the time of recording the 

same on straight line basis. however, the liability crystallizes 

at the point of excersising the option by the employee of I co. 

Accordingly, I co. is not allowed to claim expenses under section 

37 on recording the same on cross charge basis but allowed to 

claim the same on exercising the option by the employee of I co. 

Reference can be made from the case of PVP ventures, where the 

Madras High court has held that the difference between the 

exercise price and fair market value of the shares as on the date 

of exercise shall be allowed as expenses revenue expenditure in 

the hands of the assessee. 

Part b)

The following are the compliance which I co need to adhere with 

regard to transfer pricing:-

1. need to obtain a certificate in form 3CEB from a chartered 

accountant that the transaction is at Arm's length price.

2. I co. need prepare a transfer pricing study report, if the 

transaction amount is more than Rs. 1 Crore.

3. I co. need to maintain documentation that the transaction is 

at Arm's Length price.



Issue of share capital may not be treated as international 

transaction by virtue of Vodafone case in Bombay High court. 

However, in the instant case, F co. is charging for the shares 

issued to employees of the I co. which should be at the Arm 

length price for complying with the provisions of the Act. Since 

the F co. is listed on the Nasdaq stcok exchange , price of the 

shares is easily available for the shares. Accordingly, 

comparable uncontrolled price method prescribed under section 92C 

of the Act may be considered as most appropriate method for 

benchmarking the transaction. 
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Answer-to-Question-___8

Part a)

Any non resident person shall be taxed on income accruing or 

arising in India as per section 5 of the Income Tax Act("the 

Act"). Further As per section 9 of the Act, any income from 

directly or indirectly from business connection or from any asset 

or any source in India or from any property in India or from any 

capital asset situated in India shall be liable to tax on such 

income deemed to accrued or arised in India.

India - Uk Treaty provides for fixed place permanent 

establishment (PE), service PE and Agency PE.

Further, it also provides the exemption for preparatory and 

auxiliary activites will not be treated as PE in the source 

state.

Article 5 provides that any fixed place of busniss through which 



the activity of busniess are carried on by the enterprise either 

wholly or partially.

Article 5(2) includes an office as PE. it also includes services 

provided through employees or other personel for period of 90 

days shall be contrued as PE how in case of associated enterprice 

the limit is for 30 Days.

Further, in case of Samsung Heavy Industries co. Ltd., the 

Supreme court has held that the project office which merely 

acting as communication channel with no employees having 

technical qualification will not be considered as PE in India. 

the activities of the employees will fall in the nature of 

preparatory or auxilliay in nature in India. Further, the 

offshore services which are provided outside India and the 

products is also delived outside India are not taxable in India.

In the Instant case, Fasttrain plc. is performing all its 

activities in UK before broughting the trains to India and 

appointed Mr Harry only acting as coommunication channel between 

Fasttrain Plc. and SSRC. Accordingly relying on the Judgement of 

Samsung Heavy Industries co. Ltd. it may be concluded that 

Fastrain do not have PE in India as Mr. Harry is only performing 

activities in nature of communication only which are in nature of 

preparatory and auxiliary in Nature. Further, I understand that 

the Korea-India DTAA is considered in the ruling, which i believe 

pre materia are same.

Part b)

As preparatory and Auxiliary activity is exempt from creating a 

PE under Article 5 (3) of the India - UK treaty which overides 

the Article (1) and (2) as it starts from the non-ostante clause. 

Accordinly there are no further implications of the same.
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Answer-to-Question-___7 

Part a) 

As the Happy co. is purchasing 80% of raw material from a 

associated enterprises and the transaction with associated 

enterprses are considered as passive income. Accordingly, Happy 

company's fails to meet to condition of more than 50% passive 

income fiter of active business outside India .

Part b)

more tha 50% of the employee cost filter is faied as the total 

salary of md , Finance controller and head of sales has pound 

1.05 m out of 2 m pound. active business test fails of Happy co.

Part c)

Since the meetings are held outside India. it can be said that 

the key managerial decisions are taken outside India and POEM can 

not be said in India.

Part d)

Yes since the the key managerial decisions are taken in India and 

POEM will be said in India.

 

Part e)




