
CIOT/ATT - August 2018 updated 14 September 2018 

Requirement to Correct Offshore Tax Non-Compliance 
 

Practical Notes for CIOT and ATT members 
 
 

We have produced these practical notes for members following recent discussions the CIOT 

has had with HMRC regarding the scope and operation of the Requirement to Correct (RTC). 

 

You should also refer to HMRC’s guidance which was first published on 16 November 2017 

and subsequently updated on 11 July 2018 and 21 August 2018.  The guidance can be found 

at https://www.gov.uk/guidance/requirement-to-correct-tax-due-on-offshore-assets.  

 

The CIOT has already published Q&As which we produced from the questions that were 

raised by members before and during our webinar which took place on 18 July 2018, see 

https://www.tax.org.uk/sites/default/files/180718%20QAs%20from%20RTC%20Webinar.pd

f.  We recommend that you read these Q&As in conjunction with watching the webinar 

which was recorded and can be viewed at the following link for 12 months - 

http://lexisauditorium.com/stage.aspx?c=5123dba9-0f52-4759-bf1d-fbf62ea9037b.  

 

References to “paras” in this note are to paragraphs in Schedule 18 Finance (No 2) Act 2017. 

 

Disclaimer 

 

No responsibility can be accepted by the CIOT or ATT for the consequences of any action 

taken or refrained from as a result of these practical notes which are based on the CIOT and 

ATT’s understanding of the legislation and how HMRC will apply the legislation at the time 

of writing [August 2018]. We recommend that if you are in any doubt about whether your 

client should make a disclosure under the RTC or not by 30 September 2018 that you seek 

independent specialist professional advice and /or contact HMRC at 

consult.nosafehavens@hmrc.gsi.gov.uk.  

 
 
1. What has to be corrected? 

 
(a) Income Tax and Capital Gains Tax (CGT) 

 
- The RTC only applies if HMRC can raise an assessment to recover the 

unpaid tax on 6 April 2017 (para 6 Schedule 18 Finance (No 2) Act 2017) 
- 2016–17 is not covered as non-compliance did not exist on 5 April 2017 

(para 3(1)(a) and para 8) 
- See HMRC’s RTC guidance under section 8 “Time limits governing whether 

HMRC can make an assessment to recover tax on 6 April 2017” for 

https://www.gov.uk/guidance/requirement-to-correct-tax-due-on-offshore-assets
https://www.tax.org.uk/sites/default/files/180718%20QAs%20from%20RTC%20Webinar.pdf
https://www.tax.org.uk/sites/default/files/180718%20QAs%20from%20RTC%20Webinar.pdf
http://lexisauditorium.com/stage.aspx?c=5123dba9-0f52-4759-bf1d-fbf62ea9037b
mailto:consult.nosafehavens@hmrc.gsi.gov.uk


CIOT/ATT - August 2018 updated 14 September 2018 

information about assessment time limits plus links to HMRC’s Compliance 
Handbook, for example: 

If a return has been filed, HMRC can assess the following years on 6 
April 2017: 
i) 2013–14 to 2015–16 regardless of the reason for the error 
ii) Plus 2011–12 and 2012–13 if the error was careless or deliberate 
iii) Plus 1997–98 to 2010–11 if the error was deliberate 

- We recommend that you check the time limits in every case to satisfy 
yourself which years are in scope 

- Anything assessable on 6 April 2017 remains assessable for a further 4 
years so HMRC have until 5 April 2021 to raise assessments (para 26), 
although for later years this deadline will be extended if the draft 
legislation for the new Finance Bill is enacted extending assessment time 
limits to 12 years in some cases.  This could include situations where HMRC 
issued notices to file but the returns were not submitted by 5 April 2017 

 
(b) Inheritance Tax 

 
- As well as charges on death, lifetime charges are also included (e.g. entry 

charges, 10-year charges, failed PETs) 
- See HMRC’s RTC guidance under section 8 “Time limits governing whether 

HMRC can make an assessment to recover tax on 6 April 2017” for 
information about assessment time limits plus links to HMRC’s Compliance 
Handbook, for example: 

o Relevant property charges between 16 November 1997 and 5 April 
2017 if no return was filed 

o Entry charges between 16 November 1997 and 15 November 2016 
if no return was filed 

o Deaths occurring between 16 November 1997 and 15 November 
2016 if no return was filed or the property in question was omitted 
from the return 

o Occasions of charge earlier than 16 November 1997 if the failure to 
file was deliberate 

- We recommend that you check the time limits in every case to satisfy 
yourself which years are in scope 
 

(c) Employment income 
 
- Tax payable by the employee (e.g. on benefits in kind) is within RTC 
- PAYE is included if the employer no longer exists e.g. because it is 

liquidated   
- Otherwise PAYE is not within RTC 
- NICs are not within RTC 

 
(d) Companies 
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- Corporation tax is not one of the taxes to which RTC applies so companies 
are not within RTC unless they are liable to income tax and/or CGT 

- Companies normally pay Corporation Tax instead of income tax and CGT. 
However, there are circumstances in which a company might be liable to 
income tax or CGT such as if the income or chargeable gain accrues to 
the company in a fiduciary or representative capacity’ (see s3 CTA 2009) 
 

2. Advice that can be relied upon and advice which is “disqualified” and can’t therefore 
be relied upon 
 
(a) “Disqualified advice” 

 
- Advice which is disqualified cannot be relied upon and is automatically 

taken not to be a reasonable excuse (para 23(2)(d)) 
 

(b) Giver of advice – “interested person” and “avoidance arrangements” 
 
- Advice given by an “interested person” is “disqualified advice” (para 

23(3)(a)) 
- Advice given as a result of arrangements made between an “interested 

person” and the person who gave the advice is also disqualified (para 
23(3)(b) 

- “Interested person“ is someone who participated in relevant avoidance 
arrangements or facilitated the taxpayer’s entry into them (para 23(5)) 

- Avoidance arrangements are widely defined (para 23 (6)) 
- Arrangements are not avoidance if in accord with established practice 

accepted by HMRC (para 23(7))  
 

(c) Giver of advice – “appropriate expertise” 
 
- Advice will be disqualified if the person who gave the advice did not have 

appropriate expertise for giving the advice (para 23(3)(c)) 
- HMRC’s guidance states in section 18 (“The appropriate level of expertise 

for advisers”) that any member of CIOT or other UK recognised legal, 
accountancy or tax advisory body is accepted by HMRC as having the 
“appropriate expertise” to give advice on UK tax matters  

- However, if it questionable whether the member genuinely has the 
appropriate expertise on the area of tax concerned or if the client knows 
he lacks the expertise, HMRC’s guidance may not offer protection  
 

(d) Receiver of advice 
 
- Advice addressed to or given to someone other than the taxpayer is 

disqualified (para 23(3)(e)) 
- Trustees cannot therefore rely on advice given to the settlor or 

beneficiaries 
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(e) Information the adviser must have 
 
- Advice that does not take account of all the taxpayer’s individual 

circumstances (save insofar as not relevant to the advice) is disqualified 
(para 23(3)(d)) 

- Even one unknown or ignored fact therefore may disqualify the advice or 
otherwise mean that the taxpayer will not be deemed to have a reasonable 
excuse for failing to correct (unless the taxpayer provided all the 
information/documentation that the adviser requested and did not know 
that the other piece of information was needed/relevant) 

- HMRC consider that a change in law or practice since the advice was given 
is a relevant circumstance and thus invalidates the advice or the 
reasonable excuse 

 
(f) Disqualified advice and reasonable excuse (para 23) 

 
- The legislation is clear that a second opinion is disqualified if there are 

arrangements between the firm which gave the original disqualified advice 
and the person providing the second opinion (para 23(3)). Arrangements 
are widely defined   

- The firm and the person at the firm who gave the advice must both be 
considered for the purposes of the disqualified advice test  

- The adviser is only disqualified as respects the advice they gave on the tax 
avoidance.  But their advice can be relied on in relation to other matters, 
e.g. whether the taxpayer’s behaviour was deliberate or careless, e.g. if the 
adviser helps the person disclose and that disclosure is on the basis that 4 
years’ tax was due (reasonable care) then this is not disqualified advice if it 
later turns out that the person was careless, so 6 years’ tax is due 

- Also see the HMRC guidance (see the paragraphs below example 10A – the 
paragraph starts “HMRC accepts that…”) 
 

(g) HMRC’s Guidance 
 
- You should also refer to HMRC’s guidance and examples – see sections 16 

(“Relying on professional advice”) to 19 (“Advice needs to take account of 
all the taxpayer’s relevant circumstances”) 

 
3. Practical steps 

 
(a) Advice 

 
- Historic advice may be difficult to rely on as a reasonable excuse because 

(1) Risk facts may come to light which are relevant circumstances of which 
account was not taken 

(2) Uncertainty over whether what the advice related to does or does not 
fall within the definition of avoidance 

(3) Law may have changed as a result of subsequent decided cases 
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- Fresh advice is difficult to rely on in any case where there is a risk that facts 
could come to light later of which account should have been taken 

- This means that nil liability disclosures will normally need to be used as a 
route to providing certainty for taxpayers 

- Example 9 in the updated RTC guidance is correct only if the taxpayer gave 
the adviser all correct and complete relevant information to use when 
providing the advice on his domicile status.  If this did not happen then 
there is no reasonable excuse  
 

(b) Nil liability disclosure 
 

- Procedure is outlined in section 22 of HMRC’s guidance and is 
concessionary so must be followed (see under headings “Professional 
advice which leaves you uncertain about making a disclosure” and 
“Information you must supply when making a disclosure that no tax is 
due”) 

- Can be used to gain certainty by supplying “relevant information” to HMRC 
- This process is a concession provided in the guidance that allows taxpayers, 

in limited circumstances, to provide less information than might strictly be 
required by the legislation and is designed to facilitate nil liability 
disclosures 

- HMRC will look at all nil disclosures and may query/investigate them 
- HMRC will not seek a FTC penalty if all relevant facts are disclosed as in 

effect the taxpayer will be treated as having made a correction 
- This route is only for taxpayers not under enquiry and should not be used 

where the taxpayer is under enquiry.  Here the case officer should be 
contacted with a view to agreeing what should be supplied before 30 
September 

- The procedure outlined under section 20 of HMRC’s guidance (starting “If 
by midnight on 30 September 2018 …..”) must be followed to ensure the 
taxpayer will not be liable to a penalty for failing to correct by 30 
September 2018 
 

(c) Disclosures where more tax is due 
 

- During the RTC period corrections can be made in the methods set out para 
13.  HMRC’s guidance under the heading “Ways of making a correction 
under the RTC rule” is meant to clarify the points in the legislation and 
adjust the obligations/deadlines depending on which route is used i.e. WDF 
v COP9 etc.  The “RTC period” is the period from 6 April 2017 to 30 
September 2018 (para 1(b)) 

- The guidance says that corrections can be made via the WDF or any other 
service provided by HMRC as a means of correcting tax non-compliance, 
telling an officer in the course of an enquiry or any other method agreed 
with HMRC.  The use of the phrase “enquiry or intervention” in this part of 
the guidance includes COP8 investigations 
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- Where there are already open enquiries/COP8s, HMRC want taxpayers to 
notify HMRC if they need to make a RTC correction during the RTC period 
and provide an outline disclosure by 29 November 2018.  The 
COP8/enquiries’ outline disclosure’s requirements intentionally mirror the 
headings on a COP9 outline disclosure form.  The guidance for corrections 
where there are open enquiries/COP8 specifies the information that must 
be included in the outline disclosure in order to satisfy the RTC and protect 
against FTC penalties.  This includes a summary of the records available to 
help make the disclosure and “the amounts of tax that you believe you 
owe” 

 
(d) Open enquiries where the taxpayer believes no more tax is due 

 
- This may occur for example where HMRC is enquiring into a person’s use 

of a tax avoidance arrangement or their residence/domicile status and the 
person believes that they are correct and no more tax is due 

- HMRC are encouraging all caseworkers to contact all taxpayers with open 
enquiries about the RTC. HMRC will be issuing letters re: income tax, CGT 
and IHT to draw their attention to RTC.  Some (e.g. domicile enquiries) have 
already been sent 

- If, after receiving one of these letters, the taxpayer decides that they will 
concede so more tax is due then the legislation and guidance for making a 
correction must be followed 

- Where the taxpayer decides to maintain their position then they may face 
FTC penalties/publishing unless they provide all the information requested 
in the letter by the appropriate deadline. They cannot use the protective 
nil disclosure route outlined above 

- Sometimes there will be disagreement over what the “relevant 
information” is that needs to be provided or HMRC’s letter asks the 
taxpayer to provide “relevant information that is not listed above”.  If the 
taxpayer does not think something is relevant then they do not need to 
provide it but HMRC’s position is that if they do that they will not have the 
certainty they might otherwise have.  If in doubt, discuss the situation with 
the HMRC officer who issued the letter and agree what needs to be 
provided 

 
(e) Estimates 

 
- If an estimated liability is provided in the absence of accurate information 

(e.g. because the taxpayer could not obtain the information or because 
another figure was used rather than getting a professional asset valuation) 
then this should be explained.  The figure provided should be correct to 
the best of the taxpayer’s knowledge and belief  

- If the eventual tax liabilities are materially higher, then HMRC may revisit 
FTC penalties as this might indicate the taxpayer was not compliant with 
RTC. HMRC recommend erring on the side of caution when stating the 
amounts of tax owed 
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(f) Multiple parties 
 

- In the case of a single report being prepared for multiple parties (for 
example trustee, underlying companies and beneficiaries) it will still be 
necessary for each party to register separately for the WDF and for the 
report to be submitted for each party 

 
(g) Trustees 

 
- In the case of a change of trustees but where the trust remains the same 

settlement, the new trustees can and should make the correction even if 
the non-compliance occurred during the trusteeship of a previous 
trustee.  The liability is that of the trust and anyone authorised to act on 
behalf of the trust, including new trustees, can make the correction  

 
(h) Deceased taxpayers 

 
- Personal representatives (PRs) do not inherit the deceased’s “relevant 

offshore tax non-compliance” so they have nothing to correct 
- If a taxpayer dies after the end of the RTC period without having corrected 

“relevant offshore tax non-compliance”, in line with their normal practice, 
HMRC will not charge FTC penalties on the deceased’s estate 

- There may be occasions where other parties (not the PRs) may have a 
requirement to correct – such as trustees – and this should always be 
considered 

 
4. Asset based penalty (para 28 (2)(b)) 

 
- An asset-based penalty will be charged if “the person was aware at any 

time during the RTC period that at the end of the 2016/17 tax year P had 
relevant offshore non-compliance to correct” and the other criteria are 
met.  The asset-based penalty is in point if P is aware of the non-
compliance, but P does not also have to have been aware of the RTC.  
Awareness connotes actual awareness, and includes: 

 
o Deliberate errors/failures in the years covered by RTC 

o Where, before the end of the RTC period, the taxpayer was advised 
that they had offshore issues to disclose and they failed to correct 

 
5. Interaction with Disguised Remuneration (DR) Settlement Terms 

 
- HMRC’s RTC Guidance does not cover the DR Settlement Terms Guidance 

so it does not explain what will happen where a taxpayer has not finished 
the correction process on a DR settlement by 30 September 2018.  If in 

https://www.gov.uk/government/publications/disguised-remuneration-detailed-settlement-terms/disguised-remuneration-detailed-settlement-terms


CIOT/ATT - August 2018 updated 14 September 2018 

doubt, discuss the position with the HMRC officer handling your client’s DR 
enquiry and / or contact HMRC at consult.nosafehavens@hmrc.gsi.gov.uk.  

- Some DR settlements must include liabilities by way of “voluntary 
restitution”.  HMRC’s view is that any amounts that fall within “voluntary 
restitution” are not liabilities in need of correction at April 2017 (para 
3(1)(b)).  Consequently, they are outside the scope of RTC and no FTC 
sanctions can arise in relation to them 

 

mailto:consult.nosafehavens@hmrc.gsi.gov.uk

