
Answer-to-Question-_1_

It is my understanding that Omega Ltd, an entity established and 

registered for VAT purposes in Bordonia, performs several 

transactions involving acquisitions and sales of goods during the 

course of performing recycling activities of waste electrical 

goods to valuable metals, as follows:

1) Input transactions

- Acquisitions of waste electrical goods from EU and non-EU 

suppliers 

- Acquisitions of waste electrical goods via donations from 

charity groups and community collection points 

2) Output transactions

- Sales of valuable metals to Bordonian and other EU-established 

entities

- Sale of patented rights for recycling method to an US-based 

entity 

Considering the above, it was requested to mention the applicable 

VAT treatment of each of the transactions performed by Omega Ltd. 

Thus, please refer to my comments below highlighting the relevant 

VAT treatment of the transactions performed by Omega Ltd. 

1) Input transactions

Acquisitions of waste electrical goods from EU and non EU 

suppliers  

Regarding the acquisitions of waste electrical goods, it is my 

understanding that the title of ownership over the goods passes 

from the supplier to Omega Ltd in the country where the goods are 

collected (i.e. either in EU or in non-EU countries). 



 

As a consequence, based on the general rule regarding the place 

of supply for supplies of goods without transport(art. 31 of the 

VAT Directive), the place of supply for each acquisition would be 

the country where Omega takes over the ownership over the goods. 

Thus, for acquisitions of goods from other EU Member States, the 

supplier would perform a domestic sale to Omega Ltd, subject to 

local VAT. Consequently, Omega Ltd would move its own goods to 

Bordonia. This movement of own goods is regarded as deemed intra-

Community supply in country of dispatch and corresponding intra-

Community acquisition in Bordonia, performed by Omega Ltd 

(according to art. 20 of the EU VAT Directive). 

Consequently, if follows that multiple VAT implications arise: 

- obligation to register for VAT purposes for Omega Ltd in the 

country of dispatch 

- obligation to account via the reverse charge mechanism for the 

deemed intra-Community acquisition performed by Omega Ltd in 

Bordonia. 

With respect to acquisitions performed from non-EU countries, the 

arrival of goods within Bordonia will qualify as an import of 

goods, for which VAT is due in Bordonia. While it is unclear, 

most likely the supplier would not perform customs formalities in 

country of dispatch, as such the formalities would be performed 

by Omega Ltd (VAT/GST consequences for Omega in country of 

dispatch should be analyzed).  

Acquisitions of waste electrical goods via donations from charity 

groups and community collection points 

The acquisitions of waste electrical goods via donations do not 

qualify as taxable transactions from a VAT perspective, as they 

are neither performed by taxable entities (i.e. entities that 

independently carry out economic activity as per art. 9 of the 



 

VAT Directive), nor the supply is not performed for 

consideration. 

As such, such acquisitions should be treated as outside the scope 

of VAT by Omega Ltd. 

Sales of valuable metals to Bordonian and other EU-established 

entities

Any sale of valuable metals from Omega Ltd to Bordonian clients 

would qualify as a domestic sale of goods in Bordonia, for which 

Omega Ltd qualifies as person liable to account for VAT. Based on 

art. 199a of the VAT Directive however, Member States may provide 

that the person liable for the payment of VAT is the taxable 

person to whom the supplies are made (i.e. the customers of Omega 

Ltd), for supplies of raw and semi-finished metals, including 

precious metals. The implications from a national Bordonian 

legislation perspective should be analyzed. 

With respect to sales to other EU-established entities, the 

transactions qualify as intra-Community supplies performed by 

Omega Ltd to its customers, according to art. 32 of the EU VAT 

Directive, considering it is a movement of goods between two 

member states, while the transport is performed by the supplier 

of the customer, or another third party on their behalf (in our 

case, the supplier is in charge with transportation). 

This transaction should be reported under the VAT return and 

Recapitulative return of Omega in Bordonia (the later being a 

condition to secure VAT exemption for the intra-Community 

supply). Also, Omega should pay attention for the conditions to 

zero rate the supply, more precisely to hold proof of 

transportation to another EU Member State, to receive a valid VAT 

registration number from the customer and to correctly report the 

transaction in the Recapitulative return.



Sale of patented rights for recycling method to an US-based 

entity 

Sale of patented rights means a supply of intangible property 

related to intellectual property. The sale is thus a supply of 

services. As such, since the transaction is performed between two 

taxable persons acting as such, the place of supply would be 

determined based on the general rule stated by art. 44 of the EU 

VAT Directive. Omega Ltd would not be required to account for VAT 

on the invoice issued to the US-based entity. 

Answer-to-Question-_2_

Dear Mr. Finance Director, 

I am pleased in providing you with required information related 

to the VAT treatment of the transactions carried out by Boldon 

(entity established and registered for VAT purposes in Theta). 

For ease of reference, please see below the relevant VAT 

implications for each of the aspects highlighted in your request:

- Boldon extracts gravel from a site in Cresia, owned by a 

company established in a different member state which granted the 

license to Boldon 

Based on art. 31a of Regulation 282/2011 and art. 47 of the EU 

VAT Directive, the supply performed by the supplier to Boldon 

would qualify as a service related to immovable property, since 

there is a direct link between the supply performed and the site 

located in Cresia. As such, the place of supply would be in 

Cresia, where the immovable property is located. In order to 

recover input VAT, Boldon may be required to register for VAT 



purposes in Cresia. 

- Supply of gravel extraction rights, performed by Boldon to a

customer established in Theta

The supply performed by Boldon to another customer would follow 

the same priciple, as it is linked to immovable property. As 

such, the place of supply is where the property is located. 

- Rights to extract from seabed located within and outside of

territorial waters of Theta

Indeed, with respect to the subject of territorial waters of 

member states of the EU, the legislation (art. 5 and 6 of the EU 

VAT Directive) specifically mentions that VAT Directive is 

applicable only within the territory of the EU member states.

Therefore, as within the principles set out by the Treaty of 

European Union and corresponding legislation, the territory of a 

member state includes its territorial waters. 

It follows that any transaction performed within the territory of 

a particular member state could be subject to VAT according to 

principles laid out in EU VAT Directive. 

As such, for the gravel / sand extracted from outside the 

territorial waters, the bringing into port in Theta qualifies as 

an import of goods (art. 30 of the EU VAT Directive). The place 

of supply would be in Theta, according to art. 61 of the EU VAT 

Directive. 

I hope the above is responsive to your queries. 

Kind regards, 

ADIT Student 



 

Answer-to-Question-_3_

It is my understanding that Falcon GmbH is established and 

registered for VAT purposes in the European Union. 

During the course of its business, Falcon issues fuel cards to 

business customers (it is however unclear where those customers 

are established). 

The price that Falcon charges is the fuel that those customers 

have obtained in several EU member states using the card issued 

by Falcon, plus 3% mark up. 

Additionally, Falcon issues invoices for charges for late payment 

of monthly invoices. 

Regarding input transactions, Falcon receives monthly invoices 

from fuel business for the fuel granted to Falcon's clients. 

From a VAT perspective, regarding the input transactions, they 

clearly qualify as a supply of goods performed by fuel stations 

to Falcon. 

As such, VAT would be charged by the supplier according to their 

local rules, as the place of supply is located where the goods 

are put at the disposal of the customer according to art. 31 of 

the VAT Directive(since no transport is performed in this case). 

Falcon would thus incur VAT in several member states of the EU. 

With respect to output transactions, it is important to mention 

that the question at hand was settled by the European Court of 

Justice in the Vega case. 

While normally, a supply of card fuel would be considered a 



supply of services following the general B2B rule, the Court 

actually ruled in the Vega case that it is in fact a credit 

provided by the supplier (Vega) to its customers. The reason for 

this conclusion was that the customer of Vega (or, in our case, 

of Falcon), cannot really benefit from the fuel, as this is not 

what it is provided to them. In fact, they receive the credit 

with which they may acquire the fuel (regardless of whether the 

only possible scope of the card is to acquire fuel, this is not 

sufficient reason as to assess the supply not representing the 

granting of a mere credit). 

It follows that very different VAT implications arise, since the 

granting of a credit is a VAT exempt without credit operation, 

being in the field of financial services, as per art. 135 letter 

b) of the EU VAT Directive.

Thus, since the business of Falcon refers to peforming VAT exempt 

without credit transactions, it follows that no input VAT 

deduction right should be granted at the level of Falcon. 

Provided that, in the course of its business, it also performs 

taxable supplies, then the VAT deduction right may be exercised 

by appropiately allocating the VAT input rights to the taxable 

supplies performed. 

Answer-to-Question-_6_

A sale of goods which is transported from member state A to 

member state B, while the goods are transported by the supplier, 

the customer or a third party on their behalf qualifies as an 

intra-Community supply of goods.

Indeed, especially considering the nowadays global trade and 

international supply chain, it is often that multiple companies 

are involved in chain transactions, with a single transportation 

of goods from a member state to another. 



Since, in order to zero rate a supply of goods to another member 

state it was highly important to determine to which supply the 

transport can be attributed (as only that one could benefit from 

VAT exemption for intra-Community supplies), it was often 

difficult in practice to correctly assign the VAT exemption. As 

such, there was extensive jurisprudence of the European Court of 

Justice in this matter (e.g. rulings in EuroTyre, Emag cases). 

Starting with 2020, the EU legislator implemented the so-called 

VAT quick fixes which, among others, also deals with the 

substantive conditions to zero rate an intra-Community supply as 

well as the proof of transport for intra-Community supplies. 

As we have already identified what an intra-Community supply is 

(movement of goods between two member states, with transport 

organized by seller or buyer or a third party on their behalf), 

it is important to  mention the conditions to zero rate an intra-

Community supply:

- the supplier must receive a valid VAT number of its customer,

which will be mentioned on the invoice 

- the supplier must apropiately report the transaction in the

recapitulative return lodged to the tax authorities in its member 

state of establishment 

- the supplier must hold proof of the intra-Community

transportation, in line with the requirements of the 

corresponding EU Regulation

Firstly, as opposed to legislation prior to VAT quick fixes 

implementation, the appropiate reporting in the recapitulative 

statement became a substantive condition in order to zero rate 

the supply. 

Secondly, with respect to proof of transportation, the EU 

Regulation now mention specific sets of rules in order to proof 



the movement of goods to another member state. 

More specifically, there is a presumption that the goods have 

been transported to another member state, provided the supplier 

hold two non-contradictory pieces of evidence, issued by 

independent and different parties (for exemple, a CMR and an 

invoice for the transport services). 

It is also important to mention that the requirement for a 

combination of documents required to prove the transport is 

allowing the companies to chose the most appropiate and easy 

method for their own operational activity. However, it has been 

perceived as bringing additional administrative burden for the 

companies. 

Thirdly, the rules differ in case the transport is organized by 

the seller or the buyer of the goods. In case the transport is 

organized by the buyer of the goods (for exemple, in cases of 

supplies with E or F Incoterms delivery terms), the seller should 

receive (in addition to holding the combination of two documents) 

an affidavit attesting that the goods have arrived in the member 

state of destination. Such affidavit must be provided by the 

buyer to the seller within a specific timeframe and should 

include specific information as provided for in the legislation 

(such as information on the nature and quantity of goods, date of 

receipt, person who received them, etc.). 

Finally, it is important to mention that, should the seller not 

hold the relevant documentation exactly as prescribed by the 

legislation, the presumption of transport is not automatically 

disregarded. It is up to the tax authorities to prove that the 

transport of goods indeed did not take place in order to 

challenge the VAT exemption applied by the seller for this 

specific supply. 

On a separate note, regarding chain supplies of goods, within 



direct transport from initial supplier to country of final 

beneficiary, the VAT quick fixes clearly stated that the VAT 

exemption shall apply to the supply performed to the intermediary 

operator, except for when that intermediary operator provided its 

VAT registration number issued in the country from which the 

goods are dispatched. This rule in the field of chain supplies is 

intended to bring more clarity and to include in the legislation 

the principles stated by the European Court of Justice in its 

extensive rulings on the matter. 

Answer-to-Question-_7_

Based on the described activity of the business (i.e. sale of 

goods to non-business customers), it appears that the supplier 

performs distance sales of goods, defined as per art 14 (1) of 

the EU VAT Directive. 

As such, it is important to mention that, under the new e-

commerce rules, the place of supply for distance sales of goods 

stated under art. 14 of the EU VAT Directive is the place where 

the transport to the customer ends (according to art. 33 of the 

EU VAT Directive), provided the EU wide threshold of EUR 10,000 

representing distance sales of goods has been exceeded. 

I also mention that, prior to the implementation of the e-

commerce rules in the field of VAT, the VAT was due according to 

the applicable rate in country of the supplier, provided that the 

threshold for the distance sales of goods per each country has 

not been exceeded (i.e. 35000 or 100000 EUR/country). 

According to legislation applicable at present, the distance 

sales of goods are taxable at the location of the customer which 

entails the obligation to account for VAT according to the local 

rules / rates of the country of destination. As this signifies 

that supplier should most likely register in each country of its 



customers, the EU legislator stated the posibility to register in 

the OSS - One Stop Shop - system. 

The OSS system allows for the supplier of goods to non-business 

EU customers to register only in its state of establishment (thus 

avoiding the need to register in all other member states). 

The VAT is still being charged at the applicable rate of each 

country of destination, however significant administrative 

burdens are avoided via the OSS).  

Suppliers registered in the OSS system are required to submit a 

quarterly return in their state of establishment mentioning the 

relevant sales for each quarter, in euros. In case Sveka would 

not have not adopted the euro, it could have required the 

business to make the VAT return in national currency, as per 

provisions of the legislation. 

The member state of establishment then forwards the amounts 

corresponding to each state of consumption according to the data 

mentioned by the business in its return. 


