
Answer-to-Question-_1_

1. To evaluate the Hong Kong ("HK") Profits Tax ("HKPT") position 

of CHKL on the consultancy fee income received from the client in 

China, the main issue is whether the profits (i.e., the 

consultancy fee income) have arisen in or been derived from HK, i. 

e., sourced in HK.

The broad guiding principle for determining the source of profits 

is that "one looks to see what the taxpayer has done to earn the 

profit in question and where he has done it" (Hang Seng Bank case 

1990).

In order words, the proper approach is to ascertain what were the 

operations which produced the relevant profits and where those 

operations took place.

The transactions must be looked at seperately and the profits of 

each transaction considered on their own.    

The relevant operations do not comprise the whole of the 

taxpayer's activities carried out in the course of business but 

only to those which produce the profits in question.

In this regard, notwithstanding that CHKL received the service 

order via email, processed and aceepted in HK.  However, the 

relevant operations which produce the service fee income were the 

consultancy services itself and these consultancy services were 

provided by the IT managers in the client's office in China.  

Other activities carried out in HK should be considered as 

incidental.  In this regard, CHKL's consultancy fee income 



received from the client in China should be sourced in China and 

not taxable in HK.  

However, the Inland Revenue Department ("IRD") might argue that 

part of the activities carried out in HK was crucial to the 

production of the captioned fee income and seek to apportion part 

of the fee income to be sourced in HK and taxable in HK.

2. In accordance to the DTA between HK and China, CHKL, as a HK 

resident, would only be subject to China Enterprise Income Tax 

("EIT") if it has a permenent establishment ("PE") in China.

According to Article 5.3 of the DTA between HK and China, the 

term PE also emcompassess the furnishing of services, including 

consultancy services, by a HK enterprise (i.e. CHKL) in China, 

through employees engaged by CHKL, but only if such activities 

continue for a period or periods aggregating more than 183 days 

within any 12 month period.

For CHKL's case, CHKL sent IT managers to provide consultancy 

services in China from 1 July 2022 to 31 December 2023, we need 

to count the days within any 12 month period.

From 1 July 2022 to 30 June 2023: 182 days

From 1 December 2022 to 30 November 2023: 197 days

From 1 January 2023 to 31 December 2023: 197 days

Based on the above, CHKL is considered as having a PE in China in 

year 2022 and 2023, and the relevant consultancy fee income 

should be subject to PRC EIT.



3. For the dividend income received from SL, it is either 

sourced outside HK (if SL's operations are carried out wholly 

outside HK) or exempt under S26(a) and thus not subject to HKPT.

According to Article 10 of the DTA between HK and China, dividend 

paid by SL to SHKL may be taxed in China, but capped at 10% or 5% 

if SHKL directly owning 25% of the capital of SL, assuming SHKL 

is the beneficial owner to the dividend income.  To be eligible 

for the 5% rate, there is also a requirement that the 25% 

shareholding threshold be met at any time throughout the 12 month 

period preceeding the entitlement to the dividends.  

As SHKL held 30% of shares in SL from 1 January 2021 to 31 

December 2022, the $1 million dividend received on 31 December 

2022 would be subject to PRC EIT at 5%, assuming SHKL is the 

beneficial owner to the dividend income.

Since 1 January 2023, SHKL only held 20% of SL, the $500,000 

dividend received on 31 December 2023 would be subject to PRC EIT 

at 10%. 

As HK does not tax the dividend income, there is no double 

taxation on the dividend income even PRC imposes EIT on them. 

There is no tax credit claim available.

-------------------------------------------



Answer-to-Question-_2__

1. To evaluate the HKPT position of BL on the royalty incomes 

received from SCL, the main issue is whether the profits (i.e., 

the royalty incomes) have arisen in or been derived from HK, i. 

e., sourced in HK.

The broad guiding principle for determining the source of profits 

is that "one looks to see what the taxpayer has done to earn the 

profit in question and where he has done it" (Hang Seng Bank case 

1990).

For Type A royalty, as the know-how was created or developed by 

BL in HK, the royalties so derived will generally be regarded as 

HK sourced and subject to HKPT according to DIPN No. 22.  The 

places of use and where the license agreement was negotiated and 

concluded, notwithstanding both in China, are  irrelevant.  As 

such, the $10 million Type A royalty received by BL is sourced in 

HK and subject to HKPT. 

For Type B royalty, as the know-how was licensed to BL and sub-

licensed to SCL, according to HK-TVBI case, the transactions 

which produced the profits should be the acquisition of the 

rights and the actual granting of the sub-licence.  The license 

agreement with HL on acquisition of the rights was negotiated and 

concluded in HK while the license agreement with SCL on actual 

granting of the sub-licence was also negotiated and concluded in 

HK, the $15 million Type B royalty received by BL is sourced in 



HK and subject to HKPT.  The place of development (Country B) and 

the place of use (China) are irrelevant in this case.

According to Article 12 of the DTA between HK and China, royalty 

paid by SCL (a Chinese resident) to BL (a HK resident) may be 

taxed in China, but capped at 7%, assuming BL is the beneficial 

owner to the royalty income.  The term "royalties" includes 

information concerning industrial, commercial and scientific 

experience.  

In this regard, the $25 million royalty income received by BL 

would be subject to PRC EIT at 7%.  Tax credit can be claimed in 

accordance with the DTA between HK and China and section 50 of 

the IRO.

2a. Type B know-how acquired from HL is used both in HK and 

China, while the type B royalty received from SCL is taxable.  

The royalty expenses of $5 million paid to HL are thus deductible 

under S16(1) of the IRO as they are incurred in the production of 

BL's assessable profits.  The VAT of $500,000 paid by BL in 

Country B should also be deductible under S16(1) of the IRO as it 

was charged on the gross amount instead of net profits.  The fact 

that HK and Country B does not have a DTA does not affect the 

deductibility of the VAT.

As the royalty expenses of $5 million paid to HL are deductible, 

the $5 million received by HL would be deemed taxable under 

S15(1)(ba) of the IRO.  According to S21A of the IRO, the taxable 

income of HL on the royalty income received from BL is 100% of 

the sum as BL and HL are associates (HL held 100% of shares in 

BL), while HL has carried on a business in HK through a branch 



before.

The HKPT liability of HL on the royalty income received from BL 

is as follows:

Royalty received $5 million

Tax at 16.5% $825,000

Less: Tax reduction $6,000

Tax payable $819,000

According to S20B, BL, as the payer of the royalty to a non-

resident, has the obligation to withhold and pay the relevant tax 

for and on behalf of HL.

2b. As the interest expense is in relation to a bank loan for 

purchasing scientific equipment, it is deductible under 

S16(1)(a), S16(2)(d) and S16(2)(e) of the IRO.  However, as the 

bank loan was secured by a bank deposit placed by BL's parent in 

an overseas bank which generate interest income not subject to 

tax in HK, the interest expenses deduction is limited under 

S16(2A) of the IRO.  The limitation is as follows:

$600,000 x $20,000,000 / ($20,000,000 + $10,000,000) 

=$400,000

So $500,000 of the interest expenses can be deductible.

-------------------------------------------



 

Answer-to-Question-_3__

1. Profits Tax Payable for 2022/23

Profits before Tax  $17,000,000

Add: Non-deductible interest expenses - Loan 2   $400,000

    Forfeited deposit                           $100,000

Assessable profits  $17,500,000

Tax thereon ($2,000,000 x 8.25%)    $165,000

 ($15,500,000 x 16.5%)  $2,557,500

 __________

 $2,722,500

Less: Tax reduction     $6,000

 __________

Tax payable  $2,716,500

2. 

a) As SL entered into a series (instead of only one) of one month

(short-term instead of long-term) fixed deposit transactions with

the same bank in order to earn the exchange gain of $230,000 in

the anticipation that the Chinese renminbi would appreciate in

value against the HK dollar.  With the intention of earning short-

term profits from the appreciation of Chinese renminbi, the

captioned exchange gain should be considered as revenue gain



instead of capital in nature and thus subject to HKPT.

b) As Loan 1 was borrowed from a bank and for the generation of

the taxable exchange gain of $230,000, it should be deductible

under S16(1)(a) and S16(2) of the IRO.  Section 16(2A) of the IRO

does not apply as the interest income on the bank deposit used as

security for Loan 1 would be subject to HKPT.  There is no clue

that there is any interest flow back arrangement and thus S16(2B)

does not apply.

c) Interest income derived by a non-financial institution from

any deposit placed in HK with an authorised institution is

generelly exempt from HKPT, regardless of the currency in which

the deposit was denominated.  However, the exemption is not

applicable to interest income received from any deposit used to

secure or guarantee money borrowed, whose interest expenses are

deductible under S16(1)(a) and S16(2) of the IRO.  Taxpayer

cannot give up interest expense deduction and claim interest

income exemption.

As the bank deposit was used as security for Loan 1, which is 

deductible under S16(1)(a) and S16(2)(d) of the IRO, the 

captioned bank interest income of $75,000 is taxable, being 

placed with a HK bank and thus sourced in HK and the above 

exemption does not apply.    

d) As Loan 2 was borrowed for the construction of a research

laboratory, the interest expense on such a loan is capital in

nature and not deductible under S16(1)(a) and S16(2) of the IRO.

However, the interest expense, together with the construction

costs of $4.6 million, is eligible for 4% annual commercial



building allowances when it is put into use in January 2023.  No 

deduction is allowable under Section 16B in respect of any 

capital expenditure incurred on land or buildings.  

As the interest expense on Loan 2 is not deductible under 

S16(1)(a) and S16(2) of the IRO, the security provided by UL is 

not relevant.  

-------------------------------------------



 

Answer-to-Question-_5__

Rental income (Helen, April to June)   $45,000

Rental income (Justin, Aug to Mar)  $144,000

Lease premium ($60,000 / 24 x 9)     $22,500

Repair expenses by Justin        $800

 ________

    $212,300

Less: Irrecoverable rent ($60,000+4,800-30,000)($34,800)

 Rates ($2,600 x 4)  ($10,400)

 ________

 $167,100

Less: 20% statutory deduction  ($33,420) 

 ________

NAV  $133,680

Property tax thereon (@15%)  $20,052

-------------------------------------------



Answer-to-Question-_6__

SL is a resident of HK and it sells appliances in HK, the trading 

profits arisen therefrom should be presumptively sourced in HK 

and subject to HKPT.

RL is a resident in Country R.  RL would only be subject to HKPT 

if it carries on a business in HK.  RL would be considered as 

carrying on a business in HK if it has a PE in HK.  There is no 

double tax agreement between HK and Country R.  Therefore, 

whether RL has a PE in HK would be determined in accordance with 

Schedule 17G of the IRO.

RL owns a warehouse in HK.  According to Schedule 17G of the IRO, 

a facility used solely for the purpose of storage, display or 

delivery of goods or merchandise would not be considered as a PE, 

provided the overall activity is of preparatory or auxiliary 

character.  

However, fremented business activities carried out by RL and SL 

would be considered together as SL is a wholly owned subsidiary 

of RL in considering if RL's warehouse is a PE in HK and if 

Schedule 17G of the the overall activity is of preparatory or 

auxiliary character.  As the warehouse function and SL's business 

operations are complimentary to each other, RL's warehouse cannot 

be excluded as a PE in HK.  In this regard, income or loss in 

relation to the operations of RL's PE should be attributed as if 

RL's PE were a distinc and separate enterprise and account has to 



be taken of the functions performed, assets used and risk assumed 

by the PE (AOA approach).

As both SL and RL's PE are subject to HKPT, and the loan made 

from SL to RL are not business loan (SL is not an FI or carryiing 

on intra group financing business) and there is no tax avoidance 

motive for not charging interest on the loan.  The non-interest 

bearing loan should not be subject to transfer pricing adjustment 

under Rule 1 in Section 50AAF of the IRO.




