
  

 

  

Answer-to-Question-_2 part A_

Finance Director  ADIT Student

Omega Ltd

9th Dec 2021

Ref: Advice on the  VAT treatment and compliance obligations, in 

relation to the activities of the company

Dear Finance Director,

Please find below my inputs related to the  VAT treatment and the 

compliance requirements related to your operations.

1.Sales of drones in Nordia

The sales of drones to VAT- registered customers in Nordia are 

domestic sales, with the place of supply in Nordia and are 

taxable at the Nordian VAT applicable VAT rate.

As per art 32 of EU VAT Directive, the place of supply of the 

goods with transport arranged by the supplier (as in this case) 

is where  the  transport of the  goods to the customer begins.

In respect with these supplies, Omega would be required to issue 

sales invoices to its customers, as per art 220 of  EU VAT 

directive, in line with the invoicing requirements of Nordia ( 

where the company is established)- art. 219a, EU VAT directive.

As per art 226 of the same Directive, the invoice should contain, 

at least: the date of the issue, a sequential and unique invoice 

number, full name and address and VAT ID No in Nordia for Omega, 

full name and address of customer, date of supply, the VAT rate 

applicable, VAT amount and total amount of the invoice.

Omega will be required to file VAT returns, following the 

specific regulations in Nordia. 

The sales to domestic  business customers would  need to be 

reported in the VAT return (tax base and VAT amount).



  

 

  

2.Sales of drones to customers VAT registered in other  EU member 

states

These sales are EU sales of goods, exempt of VAT for Omega, 

following the article 138(1) of EU VAT Directive. 

However, as per art 45a of the Implementing regulations 

282/2011(IR), Omega, would need to be in possession of at least 2 

items of non-contradictory  evidence, in order to prove that the 

goods have been dispatched out to another EU member state and 

enjoy the exemption mentioned at article 138(1).

Omega will not charge any VAT on its invoices to the EU business- 

customers, while, on the other side, the  customers will need to 

account, on their side for the  tax on acquisition, under reverse 

charge.

Apart from the invoicing requirements mentioned above, Omega will 

need to make a reference to the exemption status of these sales, 

indicating the provision from the EU VAT Directive or the 

corresponding national provision(art 226 (11) of EU VAT 

Directive).

As well, Omega would need to obtain valid  VAT ID numbers from 

its customers, which  need to be mentioned on the invoice and as 

well in the  recapitulative statement reporting( see below).

The validity of the  VAT ID of the customers can be checked on 

the  VIES website of EU.

Omega would need to submit recapitulative statement ( EU Sales 

list) in regards to these sales, either monthly or quarterly ( if 

the sales do not exceed 50000 Euro/ quarter).

These transactions would need to be reported as well in the VAT 

returns.

3. Transport costs

The transport costs to move the goods in Nordia or within 



  

 

 

Community, to the customers' premises, represent logistic 

services, provided by a local company.  The place of supply  to 

taxable persons, is where the customer is established ( in this 

case Nordia), as per art. 44 of EU VAT Directive.

Omega will receive invoices with Nordian VAT from the logistic 

provider and will be entitled to recover this input VAT, as it 

relates to its taxable supplies.

4. In-person live training seminars

 The delivery of live seminars to business/ taxable persons- 

customers, is a delivery of a service with place of supply where 

the  activities take place (art 53 of EU VAT Directive). 

Irrespective of the registration and location of the customer ( 

in Nordia or in another member state), Omega will charge Nordian 

VAT for these services to its customers.

Invoicing requirements and reporting in the  VAT retur,  will be 

similar to these ones mentioned above under point 1.

5.Delivery of pre-recorded webinars to its customers and sales of 

downloadable software

Pre-recorded webinars  which require Internet (IT technology) in 

order to be delivered would be an electronically supplied service 

as per art 58 (1) of the EU VAT Directive and art 7 (1) of IR. 

Downloadable software for the  drones is as well an 

electronically supplied service (Art 7 of IR, Annex 1-2a).

The place of supply for these services is where the customer is 

established, in case of  B2B supplies (art 44 of  EU VAT 

Directive).

As Omega's customers are all VAT registered, Omega will issue an 

invoice without VAT and the customers will account for tax on 

acquisition under reverse charge at their end (art 196 of  EU VAT 

Directive).

Omega would need to mention the VAT ID no of the customers on its 

invoices, report these transactions in the  EU sales list (



  

 

 

recapitulative statement) and most probably in its regular VAT 

return submission.

6. Import of drone components from India

Omega would  incur import VAT and possible custom duties, at the 

importation.  

The place of supply for these goods will be  the place where they 

are imported and released into free circulation- in this case 

Nordia.

The import VAT would be calculated, by applying the  VAT rate, to 

which the imported product are sold in Nordia, if they were 

supplied by local suppliers, applied to a tax base which is built 

of purchase price from the Indian supplier, plus any taxes ( 

custom duties), excluding VAT, plus any incidental expenses like 

transport, insurance, custom charges.

The import  VAT if paid at the importation, will be deductible 

for  Omega, as it relates to its taxable supplies.

Omega may explore the usage of deferment account in Nordia, if 

the imports are regular and with considerable value, in order to 

benefit of  a postponement of the  payment for  VAT and duties. 

I would recommend, as well, for Omega to explore with the Nordian 

tax authorities, if the option of  postponed  import  VAT 

accounting is being made available and what are the conditions 

for it.

With this option, the import VAT is not being paid at all at 

importation or later, but instead, it is being reported in the  

VAT return of the  importer as reverse charge.

This option is benefic for cash flow purposes.

Omega would need to make sure to have proper import documentation 

in place ( like import SAD document stating it as importer of 

record and showing the import  VAT incurred) in order to  support 

the deductibility of the import VAT incurred.

I hope my above asnwers covers all our questions and open points. 

In case further  details are needed, please do not hesitate to 



come back to  me.

Yours sincerely,

ADIT Student



  

 

 ADIT Student

 Answer-to-Question-_1 part A__

Finance Director 

Builders Group

9th Dec 2021

Ref: Advice on the  VAT treatment and other aspects, VAT related, 

to be considered, in relation to your company's operations

Dear Finance Director,

I am  detailing below the VAT treatment  and other relevant 

aspects to be considered, in relation to the following 

activities:

1. Architectural design and construction work related to a known

location

Architectural design and construction works related to an existig 

hospital(known location) is a service related to an immovable 

property as per art 47 of EU VAT Directive and art.31a of IR.

The place of supply for these service is where the  immovable 

property is located, in this case Estora.

For  Builders this is will be a domestic supply of service, for 

which  Builders will charge domestic Estora VAT.

I assume  Builder is already VAT registered in Estora,  due to 

the nature of its business.

Builders will need to issue sale invoice to the hospital, for its 

services,  with Estora VAT and will need to report these sales in 

its regular  VAT return.

On the other side, in case of the hospital, it can recover the 



  

 

 

input VAT incured, if this VAT related to its taxable supplies or 

exempt supplier, but with right of  deducting VAT.

If it does, then if the hospital is registered for  VAT in 

Estora, it can recover this input  VAT through the process if its 

VAT return submission, by offsetting it against the  payable VAT. 

2. Claiming input tax on subcontractors involved in tax fraud

As long as Builders acted in good faith, in regard to the 

business activity wiht the subcontractors, triggering the 

respective  input VAT and on the basis, that, this input VAT is 

linked to the taxable activities of Builders, the company should 

be entitled to recover the input VAT incured.

One of the important principles of the EU  VAT law and case- law  

is the fiscal neutrality.

According to this,  VAT is a tax on consumption, which should be 

borne ultimately by the end-consumer and not be the taxpayer.

For the taxpayer should be in and out, provided that the taxpayer 

makes taxable supplies and is entitled to deduct the  VAT incured.

Builder should not considered  accountable for the lack of 

compliance with  tax regulation of its suppliers or being part of 

this fraud, if  Builder can show that it didn't  have any 

knowledge and couldn't reasonably  obtain any valid information 

about the fraud or intention to fraud on its suppliers's side.

As well, it is well possible, that the respective  tax fraud 

allegations are not directly linked to the business transactions 

between Builders and the subcontractors.

3. Letting offices in Boldonia

The letting of offices located in Boldonia is a a service related 

to an immovable property and the place of supply will be in 

Boldonia.

As per art 135(l) of the EU VAT Directive, the letting of 

immovable property is a supply exempt of  VAT. 

On the other side, if any VAT would have been due to be charged, 



  

 

 

Builders opted to exercise the option of shifting the tax to the 

Boldonian customers, as per art 194 of EU VAT Directive.

This means that  it is the customer which will account for the  

VAT on its side, under reverse charge, while Builders will issue 

the invoice for the letting service without VAT.

And as per art 214(a) of the same  directive, a taxable person 

who supplies services for which the customer accounts for  VAT ( 

art 194) may not be required to register for  VAT in the member 

state where the respective services are delivered.

In relation  to the  oral statement of the  Boldonian tax 

authorities, that owning rental property constitute fixed 

establishment in Boldonia, I would like to make the following 

observations.

As per art 11of the IR, a fixed establishment is being defined, 

as a place, other the  place where a busines is established, with 

a suficient degree of permanence ( regular and continuous 

activities should be performed) and suitable structure in terms 

of  technical and human resources, in order to receive and supply 

services, as per its own needs.

There  is extensive CJEU case law around fixed establishment 

concept and structures, over the time, with some different 

interpretation and application of the fixed establishment concept 

across Member States.

In a very recent case,  cncerning a Jersey  established company, 

owning a rental property in Austria, CJEU ruled clearly, that if 

the company doesn't have any staff employed in Austria to manage 

the rental property and to  make decisions relevant to it, there 

is no fixed establishment in Austria being created.

This case can be relevant for  Builders and I recommend to assess 

what is the involvment of the real estate agent from Boldonia in 

managing the letting.

If the  involvement is merely of an administrative and 

operational  nature, while the decisions and main aspects related 

to the letting business is being managed by the Buiders's 

employees in Estora ( contract content, setting prices, setting 

letting conditions, etc), then the estate agent is only 



  

 

  

delivering a service to Builders.

4. Financial consulting service

The input  VAT incured on the fees from the financial consultant, 

should be recovered by  Builders as the consulting fees can be 

regarded as an overhea cost related to the business as a whole 

and therefore it is an indirect link to the  taxable activities 

of the business.

On the other hand, it can be argued that the financil advice has 

been taken with the view to ensure continuity of the business 

taxable activities ( ensure business continuity), which gives 

right to deduction.

5. Plans related to an unknown location

Delivering plans related to an unknown location is a delivery of 

service following under the  standard rules of place of supply:

- art 44 of the  EU VAT Directive, if the  customer is a taxable 

person, in which case the place of supply would be where the 

customer is established. 

In our case, it would be Estora and it would be a domestic supply 

of service.

- art 45 of the  EU VAT Directive, if the customer is a non 

taxable person, in which case the place of supply would be where 

the  supplier is established - which is Estora.

Again Builders will charge  Estora  VAT on its delivery.

I hope my above asnwers covers all our questions and open points. 

In case further  details are needed, please do not hesitate to 

come back to  me.

Yours sincerely,

ADIT Student



  

 

  

 

Answer-to-Question-_3 part B__

To: Mark

From: ADIT Student

9th Dec 2021

Ref: VAT treatment  for online  B2C sales

Dear Mark,

Please find below my inputs in relation to the  VAT treatment for 

onlines sales to private consumers,  considering the specifics 

for the deliveries before and after 1st July 2021.

As per the art 32  of the  EU VAT Directive, the place of the 

supply of goods with transport should be where the transport 

begins.

However in case of  Intra-Community distance sales of goods, the 

place of supply shoud be where the  transport ends.

1.Supply of goods to customers in Astrioca

This is a domestic supply of goods, for which you  should charge 

local Astrioca VAT of 19% (most probably).

You should issue an invoice for the sales and report these sales 

in our   VAT return.

2. Supply of goods to consumers in Bestria and  Chiora

These supplies are  intra-community  distance sales of goods, as 

per art 14(4) of the EU VAT Directive adn the place of supply for 



  

 

 

them is where the transport ends ( art 33 of the same Directive). 

The rules to be considered before  1st July 2021 were:

- in case your  total volume of sales in both countries is  

below a specific threshold ( between 35000 Euro and max of  

100000 Euro), the palce of supply would be where you are 

established,as supplier, which is Astrioca. 

As per your turnove figures provided for  2020 ( 13000 Euro, 

total sales in both countries),  you are way below the threshold, 

therefore  you should charge  Astrioca VAT on the sales to 

consumers in Bestria and Chiora for the sales carried out untill 

1st July 2021.

The rules to be considered starting with  1st July 2021 are:

- if the total sales value of online distance sales of goods

performed in the  2 memmber states is above 10000 Euro in the 

previous calendar year or the current year, you would  need to, 

either register for  VAT in each of the  member state and charge 

local VAT to  your sales to the respective local private 

consumers, or, to opt for the Union Scheme and register for One 

Stop Shop (OSS), in  your member state of establishment. 

This will offer you to option not to register for VAT in each of 

the  2 other member states ( Bestria and Chiora) and file VAT 

returns there for the local VAT charged, but instead to submit 

one  VAT return through OSS in Astrioca, mentioning the sales at 

each VAT rate, charged in each other memmber state.

You will remit the  payable VAT, at the Bestria and Chiora  VAT 

rates to Astrioca tax authorities which will transfer further to 

each state.

You will need as well to report these sales in our regular VAT 

return , submitted for other transactions, outside OSS system, to 

Astrioca  tax authorities.

I hope, the above provide the level of details and information, 

you need, but please feel free to revert back to me, in case 

further clarification is needed.



     
 

  

Best regards,

ADIT Student

 



  

 

  

 

Answer-to-Question-_5 part C__

The transfer of a business as on going concern ( TOGC) is being 

mentioned in the art. 19 of EU VAT Directive.

As per this, TOGC is being considered  out of  VAT scope, however 

some aspects should be considered:

- the transfer is of a business as a whole or  of an independent 

part of the business, which can be further operated independently 

(and this can include as well customers list, goodwill, etc).

- the transfer is being doen with the main purpose/ intention to

continue the business or similar business to be further 

performed by the  acquirer, rather than liquidating the business.

The same article provides for  necessary measures to be 

considered by the each Member  State, in order to  prevent  tax 

evasion or avoidance, by a misusage of this article.

On the other side, the tranfer  of individual business asetss ( 

either tanbigle or intangible) are to be considered supply of 

goods under art. 14 and art 17 of the  EU VAT Directive. 

These transfers will be subject to VAT, as per the  place of 

supply rules  for goods.

 



  

 

  

 

Answer-to-Question-__6 part C_

The reverse charge mechanism applies where the supplier doesn't 

charge VAT, but instead shifts the  VAT to the customer and it is 

the customer who liable for acquisition tax and is accounting for 

it under reverse charge, in its VAT return.

The reverse charge cases are covered in the  EU VAT Directive in 

the articles 194 to 197 and 3 examples are:

- EU supply of services - art 44

- supply of service where the place of supply is where the

service is carried out  and the customer account for VAT- service 

related to immovable properties.




